Ion Țuculescu. Geniul amator
La 60 de ani de la expoziția crucială din 1965 organizată la Sala Dalles, Art Safari întreprinde, sub patronajul Ministerului Culturii, cea mai amplă reconsiderare și reactualizare a operei lui Ion Țuculescu – medic, cercetător și om de știință riguros, dar și artist autodidact, marcat de o fervoare experimentală și umană fără egal.
Pictori români uitați
Expoziția reunește peste 100 de picturi semnate de zeci de artiști care au avut o contribuție semnificativă în istoria artei românești, dar ale căror nume s-au pierdut (ori s-au omis intenționat) cu trecerea timpului.
Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani
O continuare a demersului expozițional ajuns la a 4-a ediție pentru a promova practicile artistice actuale din România și pentru a menține „ritmul” vibrant al creativității.
Cu sau impotriva trendului. O expoziție de fotografie realizată de ifa în parteneriat cu Art Safari.
Seria de expoziții Against the Flow prezintă artiști care locuiesc în Germania, și-au stabilit propriile limbaje vizuale distincte și interoghează acum, din nou, mediul fotografic.
From Lab To Life
Expoziție dedicată istoriei farmaciei.
Expoziție temporară (10 aprilie - 25 mai)
Flori
De la Luchian la Câlția
Flori. De la Luchian la Câlția este o expoziție despre tăcerile florilor și felul în care ele vorbesc în imagini. De la grația delicată a lui Luchian la lumea suspendată între mit și real a lui Ștefan Câlția, florile devin pretexte de introspecție, punți între timpuri, forme și emoții. Fragile, dar încărcate de sens, ele se oferă privitorului ca simboluri ale memoriei și ale gesturilor care nu au nevoie de cuvinte. Această selecție de lucrări nu urmărește doar estetica florală, ci și adâncimea afectivă și existențială a unui motiv care continuă să înflorească în imaginarul colectiv. „Flori. De la Luchian la Câlția” este, în sine, un buchet simbolic oferit vizitatorului: un memento al frumuseții trecătoare și al gestului profund de a dărui.
Expoziție temporară
Rădăcini
Alexandru Crișan
Rădăcini este o odă vizuală dedicată patrimoniului material imobil, o meditație asupra lumii neschimbate care i-a servit drept sursă de inspirație lui Constantin Brâncuși. În această expoziție, organizată în cadrul Art Safari de către Institutului Național al Patrimoniului se celebrează imaginea arhetipală a căminului și gospodăriei tradiționale, ca sursă de inspirație a creației artistice.
Accentul expoziției este pus pe procesul contemplativ care precede actul de creație.
Rădăcini își propune să expună un stadiu premergător creației lui Constantin Brâncuși, surprinzând fragmentele, cadrele din lumea satului românesc așa acum probabil le-a văzut artistul și care, au stat la baza viziunii sale creatoare.
Expoziție temporară
eDigital Perspective (10 aprilie - 18 mai)
O privire deschisă asupra relației dintre artă și mediul digital
În epoca tehnologiei omniprezente, unde mediul digital și Tehnocenul par menite să redefinească pentru totdeauna conceptul de operă de artă, aDigital Perspective propune o temă de gândire inedită. Zece artiști din Albania, Italia, Kosovo, România și Serbia înfruntă provocarea de a investiga lumea digitală, cu toate posibilitățile și contradicțiile sale, prin intermediul unor mijloace care nu sunt exclusiv digitale, precum pictura, instalația, fotografia sau performance-ul. Împreună, acestea compun un peisaj presărat mai degrabă cu dubii și reflecții decât cu certitudini optimiste. Expoziția ne invită să regândim tehnologia nu ca pe un destin inevitabil, ci ca pe un spațiu plin de posibilități, unde încă mai avem multe de descoperit.
Promovată de Institutele Italiene de Cultură din Tirana, București și Belgrad și curatoriată de Spazio Taverna, expoziția constituie una dintre etapele unui proiect itinerant de diplomație culturală care întărește legătura dintre Italia și Balcani prin intermediul artei contemporane, propunându-ne să împărtășim un moment de reflecție cu privire la viitorul lumii digitale în peisajul artistic. Etapele acestui itinerariu artistic sunt Tirana, București, Belgrad și Priștina.
Artiști: Federica Di Pietrantonio, Alessandro Giannì, Numero Cromatico, Alice Paltrinieri, Ginevra Petrozzi, Jacopo Rinaldi, Laureta Hajrullahu, Sanja Andjelkovic, Madalina Zaharia, Ledia Kostandini.